Хомеопатия

Хомеопатия при болки в ушите

Опасността от ушната инфекция се определя от повишения риск възпалението да се прехвърли към мозъчните обвивки и от вероятността за увреждане на слуха и вестибуларния апарат.

Предлагам ви няколко от най-често използваните хомеопатични лекарства при отити.

ВАЖНО: Ако до 24ч. няма подобрение в състоянието, трябва да потърсите помощта на квалифициран хомеопат или лекар.

Aconitum
Внезапно начало, висока температура след излагане на студен, сух въздух.

Apis
Болният може да пищи от болка; външното ухо е зачервено. Влошаване в топла стая.

Belladonna
Внезапно начало със силна болка, която е пулсираща, по-често в дясното ухо; може да е съпроводена от гърлобол. Видимите части на ушния канал са червени, но няма гной. Температурата е висока, може да има и делириум.

Chamomilla
Много силна болка. Най-често при деца. Болното дете е силно раздразнително, плаче, сърди се, иска да бъде носено и това го успокоява. Болката се поуспокоява от топло и се влошава при навеждане. Може да има секрет от носа, който е прозрачен и воднист.

Ferrum phosphoricum
Дава се в ранен стадий преди образуването на гной. Симптомите са подобни на тези при Belladonna, но са по-малко бурни.

Hepar Sulphur
Остра, много силна болка, съпроводена от отделяне на гной от носа и ушите. Влошаване през нощта и от студено. Подобряване от топло. Болният е зиморничав и много раздразнителен.

Mercurius sol.
Гной в средното ухо. Болките се влошават от топло и през нощта. Обилно изпотяване с миризлива пот. Обилно слюноотделяне, лош дъх.

Pulsatilla
Ушите и носът отделят жълто-зелен секрет, който е гъст, гноен и може да е миризлив и да е примесен с кървави жилки. Болката се усилва през нощта и в топла стая. Желание за свеж въздух. Липса на жажда. Болният търси компания.

Можете да използвате потенцията, с която разполагате (между 7СН и 30СН).
Интервалът между приемите се определя от тежестта на случая: колкото по-сериозно е състоянието, толкова по-често може да се приемат дозите (напр.: може да се приема на 1-3-6ч.). При подобрение дозите трябва да се разредят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *