Мисъл и здраве

Логика на болестта

В практиката ми на хомеопат не спирам да се възхищавам на интелигентността на човешкия организъм, на невероятния замисъл и отговор на Природата на всяка наша мисъл или емоция. Това, което стандартната медицина ни е научила да виждаме като някаква грешка на тази висша сила, която трябва да се отстрани потискайки я, не е нищо друго освен съобщение, изпратено ни от нашето собствено тяло или душа. То има за цел да ни информира, че по някакъв начин вървим срещу себе си, че се намираме в известно противоречие или несъгласие с нас самите: противоречие, което отказваме да видим, или на което да реагираме по подходящ начин.

Ще илюстрирам по-горе споменатото с един пример. Имах пациентка, която дойде на консултация, поради молускум (заразна кожна болест), който неколкократно е бил третиран чрез обгаряне, след което отново се е показвал и разпространявал върху тялото й. Като я попитах какви ограничения й налага тази болест, какво я притеснява най-много, отговорът беше, че й пречи да има нормални отношения с момчета, поради заразността на болестта. В течение на срещата ни, внезапно, тя възкликна, че всъщност отдавна не се е чувствала толкова свободна и щастлива, тъй като се оказа, че докато е имала връзки с момчета е трябвало да играе, да не си показва истинската същност от страх, че няма да я одобрят и че ще я изоставят. Тази лъжовна игра я е изтощавала и тормозела. В този момент я попитах дали си дава сметка защо се е появила тази болест… С широко отворени и изумени очи тя ме попита „Нима искате да кажете, че сама съм си я докарала, за да ми спести този психически тормоз?“ Отговор не беше необходим. Разбрах, че нейния реален проблем беше страх да покаже истинската си същност, срам от предишни постъпки (което е чисто нейна оценка и самокритика) и страх, че ще бъде изоставена и наранена. Обясних й, че разрешавайки този й психологически проблем молускумът ще загуби смисъл в съществуването си и ще изчезне от самосебе си.

Защо ви занимавам с всичко това? Защото вярвам, че в много случаи на здравословни проблеми бихме могли да си помогнем сами, ако се спрем за секунда и се опитаме да чуем това, което има да ни каже тялото.

Задайте си следните въпроси и се опитайте да им отговорите по най-честен начин – сами пред себе си. Много често самото осъзнаване на противоречието, в което се намираме би ни помогнало да вземем правилно решение, да направим някаква промяна, което би довело и до разрешаване на физическия проблем.

  1. Какво се опитва да ми каже тялото? Какво усещам и откога?
  2. Дошла ли е болестта като някаква форма на спасение, оправдание да направя или да не направя нещо?
  3. Какво отказвам? С какво не съм съгласен?
  4. Защо още страдам от минала случка?
  5. Виновен ли съм? Намирам ли се жертва? Критикувам ли се за нещо?
  6. От какво ме е страх? Какво имам да защитавам? Към каква идея съм привързан?
  7. Какво наистина искам?

Този разговор със себе си не се води с цел да си търсим грешки и да се упрекваме. Главната идея е да сме осъзнати и в слух обърнат към нас самите. Много често живеем по начин, който ни е „насаден“ от традиции, вярвания, обществото, семейството, ДРУГИТЕ… Важно е да чуем какво иска сърцето, защото чрез него говори душата, т.е. нашето Висше Аз. Не ме разбирайте погрешно! Не се опитвам да ви приканя към някаква форма на егоистично живуркане. Просто трябва да намерим хармонията между целта на нашия земен път и спътниците ни по него.

Приятен и ползотворен разговор със самите Вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *