Хомеопатия

Безсъние

На прага на зимата, когато слънцето ни радва все по-краткотрайно с присъствието си на небосклона, мнозина са тези, които се оплакват от умора или безсъние. В много от случаите (тук визирам най-вече младежите) проблемът би бил изкоренен сравнително лесно, стига да се вземе трудното и смело решение да си кажем „Лека нощ” с любимата електронна играчка (IPOD, IPAD, видео игри, компютър) около 2 часа преди времето за сън. По този начин нервната система се успокоява и се подготвя постепенно за заслужена почивка. Хубаво е да се изгради и вечерна рутина, като например четене преди лягане. Това би подействало като сигнал към мозъка, че е време за сън. Изборът на сюжет го оставям на вас, но има едно златно правило: колкото по-скучна е книгата, толкова по-бързо клепките се затварят 😉 .

При безсъние в малко по-тежка форма, породено от стрес, напрежение или емоционално пренатоварване, бихте могли да си помогнете с  Gemmothеrapy : лечение с помощта на извлек от пъпките на различни храсти и дървета. Това лечение е изключително безвредно и не води до пристрастяване, какъвто е случая с таблетките за сън, към които някои прибягват с доста лека ръка.  В случая на безсъние Tilia Tomentosa (което е всъщност добре известната ни липа) действа много благоприятно върху нервната система и, съответно, сънотворно, ако се вземе около 30 мин. преди лягане. Ако нямате достъп до тези продукти, направете си чай от липа.

Друга лесно приложима рецепта е да накиснете 2 ситно накълцани листа от индреше за около 2 часа в чаша вода с мед. Изпийте съдържанието около 30 мин, преди да се отправите към леглото.

За да помогнете на организма да се освободи от натрупаното през деня напрежение, опитайте дълбокото коремно дишане. Вдишвайки (с корема) бройте до 8; задръжте въздуха и пак бройте до 8; изпуснете въздуха бавно, като броите до 16 (идеята е да спазвате съотношението 1:1:2). Повтаряйте около 10 минути. Това упражнение може да се прави многократно през деня в случаи, когато се усещате пренатоварени, било то физически или емоционално.

Умората може да бъде причинена от патологични изменения (напр. хепатит, туберколоза, болести на кръвта и т.н.), от стрес (умората се усеща от сутрин до вечер, всеки шум действа изнервящо) или от психологически проблеми  (напр. депресивни състояния, причинени от загуба на близък, на работа и т.н.). При липса на достатъчно жизнена енергия, първото нещо, което трябва да се направи е да се захранят клетките с нужните им за тяхното пълноценно функциониране соли. Много добър тонизиращ ефект (ефект коренно различен от ефекта на Red Bull, който след краткотрайната еуфория ще ви „тръшне” в още по-безпомощно състояние) оказва комплекс от Шуслеровите соли, съставен от соли с номера  2, 3, 5, 7 и 9 (Calcarea phosphorica 3X, Ferrum phosphoricum 3X, Kali phosphoricum 3X, Magnesia phosphorica 3X, Natrum phosphoricum 3X). Тези соли са необходими за растежа на клетката, както и за трансформирането на храната в енергия.

В случай на умора, бихте могли да си погнете до известна степен и сами с помощта на хомеопатията. При по-сериозни случаи, когато травмите са по-дълбоки и по-стари, консултация с хомеопат е необходима, за да ви помогне да се измъкнете от „лапите” на загнездилата се в съзнанието (и дори в подсъзнанието) негативна емоция.

При по-леки и скорошни проблеми със съня опитайте самолечение с хомеопатично лекарство, което отговаря най-точно на проблема Ви. Предлагам малка част от възможните хомеопатични средства. Ако Вашият случай не е сред изброените, можете да оставите съобщение или да ми пишете на лични…

Ако умората се характеризира с намалена памет и/или интелектуално пренатоварване, което може да е съпроводено и от главоболие Kalium phosphoricum 5 CH   би могло да ви облекчи живота и да ви възвърне обичайната енергия.

Phosphoricum acidum 5СН   е показен в случай на умора, възникнала в резултат на емоционални притеснения и мъка. Умората е съпроводена от загуба на интерес, както и от слаба памет и проблеми със състредоточаването; съня действа благоприятно.

Selenium 5 Ch е необходим, когато сънят не намалява и дори увеличава умората. Страдащите от този вид умора имат тенденцията да злоупотребяват с употребата на кафе, алкохол, медикаменти.

Nux vomica 5CH може да помогне, ако сте от хората, които не могат да затворят очи, поради непрекъснати мисли в главата (често, свързани с работата). Заспива чак към сутринта, в следствие на което сънят е недостатъчен и сутришното събуждане е тежко.

С подходящото за вашия случай хомеопатично лекарство си пригответе бутилка с 200 мл изворна вода, в която сте разтворили 3 зрънца (не се пипат никога с пръсти!). Разклатете енергично бутилката и вземете 1 с.л. от съдържанието. Повторете 2-4 пъти на ден до подобрение, след което разреждате приемите.

 

Лека и безоблачна нощ на всички!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *