Предизвикателство на деня

Свобода от новини или как да обърнем гръб на медиите

Забелязали ли сте с колко негативизъм, омраза и опити за разделяне на хората са напоени новинарските блокове по радиото и телевизията? Имаме ли наистина нужда от тази доза ниски вибрации в нашия живот? Редовното слушане на новини (дори и ако е несъзнателно!) събужда и поддържа активни в нас програмите ни за страх и изолиране от останалите, защото, виждаш ли, светът е станал ужасно страшно място, където не можеш да имаш вяра на никого. Е, това е, което искат да постигнат управляващите (били те леви, десни, зелени, републиканци, демократи и какви ли още не): народ, който е несплотен, уплашен, изолиран, т.е. лесно управляем!

Е, не сме безпомощни в тази ситуация, защото имаме избор: този да се изолираме от новинарските емисии! Това не означава да живеем в невежество и незнание, а в правото на избор какво да видим, кога да го видим, в каква форма да го видим и кой да ни го каже!

Ето го и предизвикателството:

Изключете телевизора или радиото в момента, в който стартират новините. Запейте любимата си песен вместо това, примерно.

Как се чувствате месец по-късно?

3 thoughts on “Свобода от новини или как да обърнем гръб на медиите

  1. Veche go praktikuvam. Tova e idejata – sam da izbirash kakvo da gledash, a ne drugite da ti go opredeljat. Kusmetlii sme, che ima Internet i izborut na materiali e poveche ot dostatuchen.

  2. Но защо трябва да се отварят непрекъснато нови и нови страници катон вече такива страници има доататъчно и то на същите теми и толкова истински. Сега е време за колективната работа а не за едноличната изява само така може да оцелеем.

    1. С този блог, както съм го написала и на първата страница, бих искала именно заедно да се опитаме да СЕ променим и оттам да променим заобикалящия ни свят. Както казах, се базирам на прочетено, научено с помощта на най-доброто училище – живота, научено от практиката ми и т.н. Не си присвоявам нищо от написаното и ако прегледате статиите, ще видите, че съм си изписала източниците (където има такива). Не се имам за месия, нито за откривател, а ми се иска именно да направим това, за което Вие говорите: да запретнем ръкави и да предприемем реални действия. Към такива действия приканвам всички (тук включвам и себе си!), в рубриката „Предизвикателство на деня“, за да достигнем до промяната. И тъй като „в началото бе словото…“, започвам с блог :-).
      Ако имате конкретна идея за действие, ще се радвам, ако я споделите с всички.
      Надявам се, че с това отговорих на въпроса Ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *