Тялото ти говори

Твоите бъбреци ти говорят!

Физиология или каква е нашата роля в твоя организъм?

Ние сме два бобено-образни органа с големината на юмрука ти и се намираме около кръста, малко под  гръдния ти кош. Сигурно ще се учудиш като разбереш, че във всеки един момент ние съдържаме около 20% от кръвта ти. Не, не искаме да те лишаваме от нея! Просто сме заети с филтрирането й с цел да те освободим от натрупаните отрови от метаболичните процеси, които се извършват в тялото ти. Въпреки че можеш да живееш съвсем пълноценно и с 20% от нефроните (те са нашата функционална единица), допълнителната загуба на още 5% от тях би довела до натравянето ти от тези отпадъчни вещества и съответно до кончината ти, ако не се направи присаждане на бъбрек или не се премине на доживотна диализа. Както виждаш, Природата е наясно с тежката дейност, с която се занимаваме и затова ни е дала доста резерви, преди да грохнем, но бихме искали да те запознаем накратко с нас, за да можеш да ни помагаш с правилно отношение и така да можем дълго да ти служим.

За скромните ни 150 грама, ние представляваме невероятно сложна лаборатория, в която освен филтрирането на кръвта с цел освобождаването й от вредни вещества и отпадъци от метаболичните процеси (урея, пикочна киселина, креатинин), преценяваме и осигуряваме баланса на натрий, калций, калий, хлорид, водород, фосфат, както и на pH на кръвта.

Ние сме отговорни и за активирането на витамин Д, който стимулира абсорбирането на калций в кръвта. Ако нивото на калций в кръвта намалее, той бива изтеглян от костите, където се държи в запас. Преполагаме, че вече предугаждаш какво би се случило при прекомерното му извличане оттам: правилно, последствието е остеопороза.

Друга, изключително важна наша функция е да участваме активно в регулирането на кръвното налягане. Ако се налага то да бъде увеличено (например при нараняване и загуба на кръв), увеличаваме наличието на натрий в кръвта, който от своя страна абсорбира повече вода, т.е. по-малко количество бива изхвърлено от тялото, при което това в кръвта се увеличава, а оттам и обема на кръвта, т.е. налягането се повишава.

Както виждаш, ние сме изключително заети и нямаме много време да се оплакваме, така че имай предвид, че могат да минат години, преди да разбереш, че състоянието ни се е влошило до необратима степен! Затова е важно да разпознаваш по-ранни белези, говорещи за нашето състояние, а най-добре е да действаш превантивно, базирайки се на следната таблица:

ПроблемиОбичамеНе обичаме
• Промяна в режима на уриниране или в урината
• Пенеста урина!
• Подуване на лицето, глезените, ставите, лимфните възли
• Сухота на кожата, сърбежи
• Трудно уриниране
• Задъхване
• Метален вкус в устата
• Проблеми с концентрацията
• Болки в кръста (лумбаго)
• Анемия
• Виене на свят, повръщане
• Умора, слабост
• Проблеми с паметта
• Суха коса, ранно побеляване
• Слабост в коленете
• Болки в петите
• Зъбобол
• Оводняване (около 25мл на килограм)!!
• Упражнения, движение;
• Правете си масаж в бъбречната област – потриване с ръцете до затопляне;
• Сок от червени боровинки;
• Краставици, лимони, орехи, кестени, грозде;
• Семена от целина (да се избягват от хора в напреднал стадий на бъбречно заболяване);
• Gravel root (Eupatorium purpureum); нерафинирана морска сол;
• Смес от (добре е да се приема ежедневно):
o 1 скал. чесън (1ч.л. чесън на прах)
o щипка лют червен пипер
o 1ч.л. джинджър
o пресен сок от грейпфрут и лимон
• Пушенето!
• Злоупотреба със захар
• Сокове (купешки), газирани напитки
• Наднормено тегло
• Злоупотреба със сол, протеини от животински произход, шоколад, витамин С

 


Бъбреците и емоциите

В емоционален аспект, ние представляваме твоята стабилност и баланс: филтрираме емоциите, позволявайки ти да живееш в радост, освобождавайки те от стари страдания и ядове. Проблеми с нас показват задържане на определени негативни емоции, които искат просто да бъдат освободени. Най-често старите задържани емоции кристализират във формата на камъни в бъбреците.

В много случаи отношенията с партньора са нехармонични. Попитай се дали не го държиш отговорен за твоите нещастия и болки и дали имаш очаквания, че щастието ти зависи от другите (което е измамно). Дали пък не си се „закачил“ за миналото и това да те изважда от така необходимия ти баланс…? Може да се връщаш редовно там с усещане за вина и с мисълта, че животът ти е изпълнен с неуспехи. Вероятно в сексуалността намираш вратичка, през която се опитваш да избягаш от проблемите…

Бъбреците сме известни също като органи, в които се настанява страхът, който не може да бъде признат и изразен дори пред теб самия. В резултат или имаш тенденция да си авторитарен и лесно критикуващ, или ставаш подчинен, нерешителен с усещане за безпомощност и преживяващ разочарование след разочарование. Намираш живота несправедлив. Намираш за трудно да живееш със себе си и околните, тъй като ти е трудно да разграничиш това, което е добре за теб от това, което е добре да изхвърлиш от живота си, както и да разграничиш истината от илюзията.

Нашият съвет към теб: Повтаряй си редовно, че приемаш да откриеш какви са истинските ти нужди; че взимаш отговорността за живота си в свои ръце и преставаш да обвиняваш околните. И най-важното: приеми и остави емоциите си да текат свободно през теб, осъзнавайки, че те са неделима част от твоето същество!

 

Бъбреците и чакрите

Свързани сме с втората чакра, т.нар. сакрална. Тя се намира малко под пъпа и представлява център на емоциите, на сексуалната и съзидателна енергия. Тази чакра е свързана с майчинските грижи, които човек е получил, както и с грижите, които е способен да обгръща себе си и околоните. Това е и центъра, който е свързан с отношението на индивида към противоположния пол.

Когато тази чакра е балансирана, емоциите текат свободно и, както видяхме по-горе, това предопределя здравословното състояние на нас, бъбреците.

Произходът на дисхармонично функциониране на сакралната чакра често се връща към детството. Недостатъчната близост и нежност на майката може да доведе до прекалено „отваряне“ на чакрата. Това може да доведе до необуздана сексуална фантазия с потиснат аспект, сексуална булимия, нимфомания, прекомерни практики, неудовлетвореност. Обратно, недостатъчно отворената сакрална чакра се появява в резултат на прекалено строго възпитание в детството, което предизвиква в човека липса на чувствителност, меланхолия, усещане на разочарование и на липса. По време на пубертета, индивидът напълно блокира зараждащата се сексуална енергия, което води до чувство на малоценност, емоционална сънливост, срамежливост, негодувание, недоверие, чувство за вина, сексуална студенина, липса на инициатива, ентусиазъм, страх от неизвестното. И в двата случая творческия потенциал е погрешно насочен и създава напрегнато отношение към другия пол.

 

Как да балансираш сакралната чакра и оттам да спомогнеш за подобряване на състоянието ни?

 

Прави си чести разходки покрай водни източници – ручей, река, море… Погрижи се за себе си: купи си нова дрешка, направи си прическа, прави неща, които ти доставят удоволствие (напиши поема, изпей песен, нарисувай картина…), сподели с някого дълбоки чувства, които те вълнуват.

Научи се на самоуважение чрез способността си да бъдеш уникален,  да бъдеш честен със себе си и другите. Освободи се от семейното влияние или от социалните окови … Позволи си да си нов всеки ден …Не се осъждай за грешките си и си позволи да ги поправяш.

 

Източници:

http://www.webmd.com/a-to-z-guides/function-kidneys#2

https://www.kidney.ca/why-kidneys-are-important

http://health.howstuffworks.com/human-body/systems/kidney-urinary/kidney8.htm

http://energie-strategie-liberte.com/6-actions-pour-vous-sentir-fort-et-puissant-dans-vos-reins/

http://aucoeurdesanges.over-blog.com/article-les-chakras-definition-correspondances-exercice-a-ma-fa-on-105225367.html

LE CHAKRA SACRE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *