Тялото ти говори

Твоите бели дробове ти говорят

Дишай – не дишай… В голямата част от твоето ежедневие изобщо не се и сещаш за нас, тъй като дишането като цяло е автономен процес, който не изисква твоето активно участие, внимание или мисъл. Достатъчно е, обаче,  да задържиш въздуха си за 1 минута, да направиш известно физическо усилие, като да изкачиш няколко стъпала, например, и моментално ще си дадеш сметка за нашето присъствие.

Ние сме основния орган на дихателната система. Двойка сме, разположени в гръдния кош, над диафрагмата. Десният дроб се състои от 3 лоба, докато левия има само два, тъй като сърцето заема част от пространството, което ни е отредено. Е, не, това пространство си го поделяме по братски, няма съревнование между нас, работим в екип.

 

Как се извършва обмена на кислород?

Когато почувстваш, че ти липсва въздух (съзнателно или не), мозъкът ти изпраща сигнал до диафрагмата, която се свива, гръдния кош увеличава обема си, като по този начин ние се разширяваме. Поетият от теб въздух преминава през трахеята, оттам през бронхите (лява и дясна с достъп към всеки един от нас). Те от своя страна се разделят на още по-малки бронхи, бронхеоли, докато въздухът се настани кратковременно в алвеолите (малки торбички, групирани във вид на грозд). Когато вдишваш въздух, алвеолите се разширяват, за да могат да поберат новопостъпилата глътка въздух. Обратно, като издишаш те се свиват, отпускат, с което освобождават газа, който се намира в тях.

Алвеолите се обгърнати от изключително фини кръвоносни съдове, чрез които именно става обмяната на газове, които чрез кръвта се пренасят към и от клетките (кислород и въглероден двуокис).

 

Белите дробове според китайската медицина

Външните органи, които са в пряка връзка с нас са кожата и носа. По тяхното състояние може да се съди съответно и за нашето. Ние сме, също така, обвързани и с дебелото черво.

Питаш се защо е нужно да знаеш тези подробности? Органите в тялото се намират в определена йерархия, т.е. по-повърхностните (по-близо до „изходите“, до външния свят такива) защитават по-вътрешните. Това означава, че при появила се дисхармония на някакво ниво, по-повърхностните органи правят опити да поемат „удара“ върху себе си, за да се намали негативното въздействие върху по-„сериозните“ органи. По никакъв начин не подценяваме ролята на по-„повърхностните“, помощни органи, просто се опитваме да ти илюстрираме по-ясно по какъв начин се развиват болестите.

Какво означава това на практика? Преди да се появи някаква болест, засягаща директно нас, белите дробове, например, непременно ще минеш през изяви от страна на кожата (обриви, сърбежи, екземи и т.н.), на носа (хреми, полипи…) или на дебелото черво (диарии, запек, хемероиди и т.н.). Ако в един момент, обаче, тези „спомагателни“ органи са прекалено изтощени, дисбаланса ще достигне и до нас, в който момент ще усетиш белодробни симптоми.

Разбирайки логиката на болестта, би трябвало да се опиташ да реагираш максимално бързо, но действайки в синхрон с Природата, т.е. с тялото ти. Трябва да се търси разбиране на проблема; трябва да се научиш да разпознаваш сигналите на тялото, да се стремиш да откриваш реалната причина за настъпилата дисхармония и да се опиташ да я отстраниш из корен. Това означава, че не е добра идея да потушаваш с лека ръка екзема, примерно, мажейки я с разни потискащи язявата й помади, тъй като след достатъчно кратко време бихме били засегнати ние, белите дробове, и бихме изявили все още съществуващия, но замаскиран проблем, чрез астма. Препоръчваме ти да използваш холистични методи на лечение, както и работа върху себе си, което изисква все пак сериозна вътрешна мотивация, упоритост, както и честност спрямо себе си.

За да ти помогнем да стигнеш до дълбочинно изкореняване на съществуващия в организма дисбаланс (при желание да работиш върху собственото ти изцеряване), ще ти посочим емоциите, които са свързани с нас, както и със спомагащите ни органи.

 

Белите дробове  и емоциите

Емоциите, които се изразяват чрез основния ни поддържащ орган, дебелото черво, са страх да се приключи с определена ситуация, да се сложи край на нещо или пък издават трудност да се приеме дадена промяна (старост, раздяла, смърт…). На ментално ниво може да се забележи инатливо упорство или „слугуване“ на закостенели идеи и принципи, нетолерантност.

Що се отнася до емоцията, която е пряко свързана с нас, белите дробове, то това е мъката, скръбта. В  живота няма само радост и веселие, т.е. противоположните емоции са също така естествени и познати на всеки, който носи човешки гени в себе си. Съвсем нормално e да изпитваш мъка в определени моменти и етапи от живота ти. Тя е част от процеса на интегриране, на приемане на ситуации на раздяла, загуба, разочарование. Проблем настъпва, когато тази мъка се загнезди в човек и не му дава възможност да продължи напред. В такъв момент нашето функциониране се затормозява и в резултат заболяваме, предизвиквайки симптоми като продължителни кашлици, задъхване, умора, повърхностно и бързо дишане, чести и дълбоки въздишки и т.н.

Болести като певмония, бронхит, астма, фиброза изкарват на преден план дълбок страх от задушаване и смърт. Означават, че живееш срещу вътрешните си аспирации, сякаш поривът ти за живот е задържан от нещо. Имаш ли страх от живота и това ти налага ограничения, които задържат вродения ти стремеж към развитие, изучаване, изследване на околния свят, промяна…? Имаш ли усещане, че си загубил територията си, че се чувстваш застопорен, притиснат в ъгъла? По всяка вероятност имаш проблем да намериш своето място и да управляваш отношенията ти с околните? Имаш ли тенденция да задушаваш сълзите си, да ги преглъщаш? Тъгата, особено неизказаната, неприетата, потушената отслабват нашата сила, а оттам отслабва и притока на свежа енергия, на кислород към клетките ти. Целият ти организъм започва да се задъхва…

При дихателни проблеми  е нужно да се запиташ дали не се чувстваш притиснат, задушен от живота, дали не се усещаш ограничен по някакъв начин и дали нямаш впечатлението, че не заслужаваш да бъдеш щастлив… Може би мислиш, че някой ти пречи в изпълнението на проект; може би не се чувстваш повече „у дома“…  Трябва да се научиш да се самооценяваш и да правиш неща, които ти носят удоволствие, които ти помагат да се развиваш в желаната от теб насока.

При наличие на проблеми с белите дробове, особено с дишането, най-вероятно проблемът се крие в детството, когато си се почувствал изоставен. Това може да допринесе до проблеми с приемането на промените в живота, нуждата някой да бъде винаги около теб, да прави неща вместо теб, защото ти не се чувстваш способен да се справяш сам (усещането на изоставяне като дете пречи на развитието на автономността, увереността в собствените сили; светът се приема като несигурно място за живот).

 

Нашият съвет към теб:

  • Приеми факта, че си воден и обгрижван, закрилян от някого, без да се съпротивляваш и ядосваш.
  • Вместо да се „забавляваш“ заровен в стари спомени, които те правят меланхоличен и задълбават усещането ти, че си сам и изолиран, огледай се около теб и се зарадвай искрено на цялото изобилие, с което животът те е дарил.
  • Приеми, че имаш право на твоя собствена територия, място специално отредено за теб и за никой друг. Нужно е да разбереш, че няма кой да ти отнеме това право, ако ти самия вярваш в него!! Ако си мислиш, че някой те лишава от такова, разбери че това се случва само и единствено, защото ТИ не си го позволяваш!

 

Как можеш да подпомогнеш нашето добруване?

Нашият сезон е есента, което означава, че края на лятото е подходящ момент да се започнат процедури по засилването ни. Това би те предпазило от настинки, грип, бронхити и неразположения през зимата.

  • Прави редовни дихателни упражнения. Има различни техники, като някои от тях можеш да намериш на следния сайт: http://bit.ly/2mO36M1.
  • Добре е да използваш от време на време борова или евкалиптова есенция за ароматизиране на дома ти;
  • Направи прочистване на дебелото черво с помощта на активен въглен. След това можеш да подсилиш чревната флора с пробиотици. По този начин ще подпомогнеш работата на имунната система, подготвяйки я за зимния сезон;
  • Храните, които ни влияят добре са праза, просото, канелата, целината, джинджифила, чесъна, репичките. Много ефикасен за изчистването ни от слуз се явява сока от круши. Избягвай пикантните и млечни храни в този период на годината.
  • Отдели време, за да си направиш равносметка на годината, да медитираш всеки ден и да се фокусираш върху положителните неща в живота си и в света. Научи се да се отдръпваш от проблемите, да наблюдаваш с търпение и доброта себе си и околните.

 

Желая ти спокойно и здравословно дишане с пълни гърди, ведър ум и леко сърце!

 

 

Източници:

„Le grand dictionnaire des malaises et des maladies“, J.Martel

http://www.creer-son-bien-etre.org/organes-et-elements-en-mtc

http://tendancesante.net/2014-09-le-poumon-en-medecine-traditionnelle-chinoise/

http://www.passeportsante.net/fr/Therapies/MedecineChinoise/causes_internes.aspx

http://taoetspiritualite.fr/le-meridien-du-poumon

http://www.medecinechinoise.info/alimentation-automne

https://www.poumon.ca/sant%C3%A9-pulmonaire/info-pulmonaire/comment-fontionnent-les-poumons

http://www.lettresenmain.com/images/telechargement/poumons.pdf

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *