Мисъл и здравеТялото ти говори

Опознай имунната си система, за да знаеш как да подпомагаш работата й!

Човешкото тяло представлява прекрасен, интелигентен и непрекъснато развиващ се организъм, обогатен със сърце, емоции и душа. Природата (Вселенският разум, Бог, наречете го както искате) ни е създала съвършени, стига да работим в унисон, в хармония с нея. За съжаление, обаче, това рядко ни се удава и в резултат се явяваме „жертва“ на някоя болест, с което ни се напомня да намалим ритъма, да се обърнем към себе си и да направим нужните корекции в мисли, емоции, поведение, начин и хигиена на живот, за да възстановим баланса. За съжаление, забързаната епоха, в която живеем ни е научила да гледаме на една такава проява на тялото като на някакво несъвършенство, което трябва по най-бърз начин да „регулираме“, изправим, да потушим проявите му и да продължим по стария път в старото забързано темпо. За жалост, вървейки срещу Природата и нейната логика не води до нищо добро. Обратно, потулвайки проявени симптоми, действайки против законите на имунната система довежда до задълбочаване на проблема и проявяването му в нова форма, често много по-сериозна от предходната изява на съществуващия дисбаланс в организма.

Целта на настоящата статия е да обясни действието на имунната система, за да не й пречим в нейната работа и да осигурим развитието й в правилната насока. Това, което трябва да се разбере от самото начало е, че здрава, добре обучена имунна система е способна да ни защитава и от най-сериозните вируси и бактерии! Причината да се разболяваме се дължи на отслабнала или объркана имунна система. В статията ще се опитам да засегна и причините, които допринасят за едно такова разстройство.

 

Какво е имунна система?

Имунната система представлява мрежа от клетки, тъкани и органи, чиято роля е да ни защитава от външни вредители, нашественици, болести, било то „обикновен“ отит или рак.

Основните компоненти на имунната система са:

 • Костен мозък (B-лимфоцити) и тимусната жлеза (Т-лимфоцити): там се произвеждат и възпитават имунните клетки;
 • Далак, лимфни възли, сливици, групи от лимфоидни клетки, разположени по лигавиците на храносмилателния тракт, на дихателната, половата и отделителната системи. Основно в тези периферни органи се извършва дейността на имунните клетки.

Не бива да забравяме и кожата, която представлява механична защита на тялото срещу външни нашественици и вредители. Тя е покрита с киселинна мазнина, която има ролята да прихваща и унищожава подобни „недоброжелатели“. Знаейки това, предполагам вече разбирате защо прекалената употреба на антибактериални сапуни и препарати в крайна сметка отслабва имунната защита на периферно ниво.

Имунната система бива 2 вида: вродена и придобита. Вроденият имунитет осигурява защита на организма от неспецифични „нападатели“, т.е. от всички клетки, което са различни от тези на тялото. Разграничаването на своите от чуждите клетки е възможно благодарение на еднотипния протеин, който покрива всички клетки на тялото.

Придобитият имунитет представлява възможността на тялото да „придобие“ познания относно нашественик, атакувал тялото и да запази копие от „снимката“ му, за да може да го разпознае при последващо нападение от негова страна и да организира навременна и ефикасна защитна реакция. Как става това?

 

Начин на действие на имунната система

Нека си представим, че вирус е пробил външната периферна защита и е навлязъл в организма. Всеки един външен вредител, който предизвиква имунна реакция се нарича антиген. Първата клетка, която ще засече неговото присъствие в тялото е макрофагът (можем да го сравним с шпионин). Тъй като този нашественик не е част от тялото, той няма да е покрит с идентифициращия протеин, за който стана дума по-горе. Поради тази причина макрофагът ще го погълне, раздроби на малки парченца, за да може да бъде изхвърлен от тялото, но същевременно ще запази частичка от този вирус, която ще закачи на повърхността си като скалп на унищожен враг.

Други клетки, т.нар. Т-помощни клетки, виждайки този закичен „скалп“, ще се приближат до макрофага с цел да копират формата, идентифицираща нападателя и ще я доставят на В-лимфоцитите. Последните ще започнат създаването на антитела. Антителата са у-образни формирования, които имат профила на съответния антиген. По този начин те са способни да се прикачат за неговата повърхност. Когато някоко антитела прихванат даден антиген, то неговата дейност и подвижност се затрудняват и това улеснява работата на макрофагите, които могат да си го хапнат на спокойствие.

Успоредно със създаването на антителата, част от В-клетките се превръщат в паметни В-клетки, които съхраняват информацията за този новооткрит вредител с цел разпознаването му при повторно появяване на хоризонта и съответно скоростното образуване на антитела при нужда. По този начин се получава придобития имунитет. Така описаната имунна реакция се нарича хуморална (реакция в течностите на тялото: кръв, лимфа).

Наред с активирането на В-лимфоцитите, Т-помощните клетки се обръщат за помощ и активират Т-лимфоцитите. Те от своя страна образуват Т-клетки-убийци, които имат за цел да унищожат заразените от вируса клетки на тялото. Те са отговорни и за унищожаването и на раковите клетки, например.

 

Как да подпомагаме действието на имунната система?

Да обобщим: антителата се образуват основно в лимфните възли, което обяснява подуването на последните, когато сме болни. Друг белег на защитната дейност на организма е възпалението, което се изразява в подуване, зачервяване, затопляне, повишена температура. Знаейки това би трябвало да потисне първичния ни инстинкт, който се изразява в посягане към антипиретици (противотемпературни препарати). Освен неблагоприятния им ефект върху черния дроб и бъбреците, тяхното приемане блокира действието на имунната система. Представете си, че предприемате някаква стъпка и някой ви удря през ръцете. Първият път може и да го пренебрегнете и ще опитате втори път, но ако пак ви ударят, много вероятно е да се откажете да правите тази стъпка. Така е и с имунната система: блокирайки действието й с антипиретик, все едно й казваме, че това, което прави не е правилно и тя ще се откаже да си върши работата. При следваща атака от страна на вредител, тя ще се спотаи, температура няма да има (при което ние ще си мислим, че сме по-здрави, но уви : ( ), но проблемът ще се настани по-дълбоко в организма, ще се „прикачи“ към орган, към който вирусът, паразитът, баактерията и т.н. има афинитет и ще започне развитието на хронично заболяване. По същата причина трябва да се избягват противовъзпалителните лекарства (вече се уверихте, че възпалението е естествен процес на имунната система)

Както правилно сте усетили, по време на „атака“ тялото ни се превръща в истинско бойно поле. Съвсем естествено, то ще се опита да се освободи от всички паднали в борбата. Тук се появява вторичен проблем за организма, ако изходите са запушени. В такъв случай тялото се интоксикира и се получава омагьосан кръг: все повече и повече вредители, които трябва да се унищожат, но войниците се чудят как да преодолеят труповете… Представете си каква суматоха настава! Как да помогнем?

 • Осигурете си ежедневно изпразване на червата. Предполагам вече се досещате, че да използвате затягащи лекарствени средства в момента, в който сте споходени от диария, не е добра идея (поне не в началото).
 • Разрешете си да се изпотите хубаво поне 3 пъти в седмицата (спорт, по-топли помещения от време на време, сауна, секс, топли напитки докато лежим добре увити в леглото…), а по време на болест – ежедневно. Това означава да не използвате антиперспиранти (има алтернативни препарати, които не спират потенете, просто премахват миризмата).
 • Приемайте течности, за да могат те да измиват и извличат навън токсините от тялото;
 • Правете дълбоки дихателни упражнения;
 • В момент на остро заболяване трябва да се вслушваме в желанията ни за определени храни. Организмът естствено ще избягва храните, съдържащи желязо (месо, витамини и минерали…) Желязото по време на температура ще благоприятства развитието на бактерии в организма и може да даде сериозни последици.
 • Изхвърляне на захарта и захарните изделия от менюто и замяната им с плодове и зеленчуци;
 • Употреба на лук, чесън (може и на таблетки, ако имате непоносимост от суровия му прием);
 • При проблеми в дихателната система избягвайте употребата на млечни изделия;
 • Плачете! Колкото и странно да звучи, според изследвания, плачът подобрява имунната система (може би, защото със сълзите се изхвърлят токсини). Позволете си да се връщата назад във времето и да описвате събития, които са ви разстроили, за да си поплачете; пуснете си музика, която ви натъжава…
 • Спете! Вземете си почивен ден и си останете в леглото!
 • Забравете за микровълновата фурна, която просто разгражда и убива всичко хранително в храната;
 • Може да правите промивки на носа със солен разтвор. Сега разбирате защо капките за нос при хрема не са за предпочитане: те просто блокират токсините вътре в тялото;
 • Не на последно място: използвайте лечения, които не действат срещу имунната система, но заедно с нея, с нейната логика. Такова, например, е хомеопатията.

 

В следващи статии ще дам по-конкретни методи на лечение с помощта на хомеопатия в случай на температура, диарии, настинки и т.н. Ще си поговорим и за профилактика и стимулиране на имунната система с тази прекрасна алтернативна медицина.

Бъдете здрави, обичайте, щадете и подпомагайте тялото си!

 

 

Източници:

http://www.10forio.info/fr/comment-fonctionne-le-systeme-immunitaire#question-1-qu-est-ce-que-le-système-immunitaire

http://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/ArticleInteret.aspx?doc=comprendre_systeme_immunitaire_mantha_2004_pm

http://www.thierrysouccar.com/sante/info/comment-fonctionne-le-systeme-immunitaire-510

http://www.healthy.net/Health/Article/Boosting_Your_Immune_Response_Helpful_Suggestions/718

THE SOLUTION HOMEOPROPHYLAXIS: The Vaccine Alternative, Birch, Kate; Whatcott, Cilla.

 

One thought on “Опознай имунната си система, за да знаеш как да подпомагаш работата й!

 1. Blagodarim na Julia za sistemnoto prosveshtenie ,koeto ni predlaga.Chakame s interes statiite i ,mnogo sa razbiraemi ,ogramotqvashti i polezni.Prodaljavai,Jule!!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *