Без категорияТялото ти говори

Дебелото черво ти говори…

(Най-долу можете да намерите видео-версия на статията)
Пътят на храната
Вид и форма на изпражненията
Дебелото черво и емоциите
Как да се постигне здраво и добре изглеждащо àко?
Как да си помогнете в случай на запек?
Мерки за предприемане в случай на диария

 

Да, да, да… Знам какво предизвиквам у всеки само като чуе името ми… Не само знам, ами и виждам сбърчените носове и израженията на погнуса. Съжалявам, но и на мен не ми е лесно да преработвам останалите 10% неасимилирана храна от страна на предходните членове на храносмилателната система (стомах, черен дроб, панкреас, тънки черва), както и да подготвя, придвижа и изхвърля от тялото това, което е ненужно за организма… С цялата ми присъща скромност и свитост, породена от отреденото ми място в дъното на тази система, бих искал да разкажа за нелеката си работа, за емоциите, които ме затлачват, както и за това, което ми се нрави и подпомага нелеката ми дейност на чистач.

 

Пътят на храната

Както вече споменах, аз се намирам в края на храносмилателната верига. Преди да се достигне до мен, пътят на погълнатата храна пеминава през устата, където се случва механичното й раздробяване, благодарение на работата на зъбите и езика. Този етап от храносмилателния процес е изключително важен, тъй като при едно гъшеподобно ядене, при което храната се мятка в устата и запраща скоростно в хранопровода, затлачването на стомаха и зараждането на гнилостни процеси в него са неминуеми. По време на престоя си в устата храната се смесва със слюнка, в която се намират ензими, започващи още на този етап разграждането на скорбялата. Вкусовите центрове, които се намират върху езика, от своя страна, изпращат сигнали към мозъка, който активира отделянето на съответните ензими и сокове в стомаха, които са подходящи за смилането на приетата храна. Но…, за да се случи всичко това е нужно време, т.е. забавете темпото на ядене и се наслаждавайте на всяка хапка!

След поглъщането й, храната преминава през хранопровода и оттам хранителната каша попада в стомаха, където продължава трансформацията й по химичен начин. Стомашната среда е киселинна (тази киселинност се увеличава, когато започнем да се храним и намалява през останалото време) по две основни причини: киселината унищожава постъпили бактерии с храната, а от друга страна тази киселинност отключва действието на ензима пепсин, който има за цел да накъса големите белтъчни молекули на по-малки такива. Престоят на храната в стомаха зависи от нейния вид (колкото по-мазна, толкова по-дълъг е престоя й), както и от степента на механичното смилане, което е било извършено в устата. Още веднъж се вижда необходимостта от продължително дъвчене, за да се предпази стомаха от излишното му излагане на тази висока киселинност.

След като храната е била порядъчно обработена и смляна от страна на стомаха, пилорът (отвор в края на стомаха) се отваря и получената каша се изсипва в тънкото черво. Дължината му от 6,5 – 7м й позволява да продължи разпада й на още по-елементарни и усвояеми от организма вещества като аминокиселини, мастни киселини, монозахариди и т.н. За тази последна трансформация на храната се използват соковете, отделяни от черния дроб, панкреаса, както и от самите черва.  Множеството власинки, разположени по повърхността на червото, осигуряват преминаването на хранителните вещества в кръвния поток.

Ето че достигнахме и до мен: дебелото черво.

Състоя се от следните части (изброени отдясно долу в посока нагоре, наляво и надолу): сляпо черво, което е свързано с апендикса, възходящо черво, напречно черво, низходящо, сигмоидно и право, което завършва с ануса.

Бих казал „на туй дело (храносмилателното) аз слагам венец!“ Непреработените остатъци от храната навлизат в моята губерния с цел да бъдат придвижени към изхода на системата и изхвърлени от тялото. Сигурно се питате защо съм все пак толкова дълъг (около 1,5м), имайки предвид, че в мен навлиза основно това, което е непотребно и трябва просто да се изхвърли… Причината е, че хранителната каша, която е преминала през тънкото черво е течна, за да може да бъде усвоена и изпратена в кръвния поток. За да се предотврати свободното и неконтролируемо изтичане от изходния за тялото отвор (ануса), тази течност се абсорбира благодарение на моята дейност и по този начин осигурявам втвърдяването на ненужния материал, за да може да бъде изхвърлян в подходящ момент.

Да поговорим сега за изходния материал, тъй като по неговия вид, честота, мирис, цвят и консистенция могат да се направят различни изводи за здравето на организма като цяло.

Обратно

Вид и форма на изпражненията

 

Изпражненията от първи вид представляват отделни „драхонки“, които са трудни за евакуиране от тялото, поради прекалената им сухота. Показват, че липсват бактерии в чревната среда. Газове като цяло липсват, поради отсъствието на гнилостни процеси, които се получават в резултат на бактериално действие. Причините са, в повечето случаи, лечение с антибиотици, които убиват заедно с вредителите и добрите, полезните бактерии. В такива случаи е важно да се приемат пробиотици, с които да се възстанови нормалната био-среда.

Изпражненията от втори вид са във формата на наденички, но по-дебели и едро гранулирани. Този вид е най-деструктивен при изхвърлянето, тъй като диаметърът на парчетата често надвишава максималния анален отвор. За да се достигне до такива размери причината е, че изпражненията престояват в дебелото черво седмици, а не нормалните 72 часа. Тяхното изхвърляне се съпътства от сериозни напъни, като в резултат могат да се получат наранявания, фисури, хемероиди или дивертикулоза. Хора, страдащи от синдрома на раздразненото черво често имат този вид изпражнения (дългият им престой в червото предизвиква постоянен натиск и допир с неговата стена, което води до раздразване, възпаления дори язви). Препълненото дебело черво води до препълване и на тънкото.

ВАЖНОДобавянето на допълнителни фибри за изтласкване на тези изпражнения е опасно, тъй като нищо от фибрите не се асимилира от тялото, т.е. всички те трябва да бъдат изхвърлени, но тъй като няма място, където да отидат, те могат да причинят херния, запушване или перфорация на тънките и дебелите черва!

Изпражненията от трети вид са във формата на наденици, но с пукнатини по повърхността. Проблемите, особеностите и причините, свързани с тип 2 са валидни и в този случай, но престоят на изпражненията в червото е по-малък – между една и две седмици. Като цяло, изхожданията са по-скоро редовни, но изискват напъни.

Четвърти вид е типичен за тези, които се изхождат ежедневно. Приема се за нормален. Трябва да се наблюдава диаметъра на изпражненията, чието увеличение подсказва по-продължителен престой в червото.

Меките изпражнения от вид 5 се приемат за идеални и се срещат при тези, които се изхождат 2-3 пъти на ден.

Кашестите изпражнения от шести вид свидетелстват за по-активна дейност на червото или пък за прекалено наличие на калий или люти подправки в менюто. Причината може да се крие и в прекалена употреба на минерална вода. Често, тези изпражнения са характерни за свръхчувствителни хора, които често са жертви на стреса. Ако появата им е нередовна, причината може да е внезапно покачване на кръвното налягане или дехидратиране. И в двата случаи се отделя вода и калий от кръвната плазма в червата.

Последният, седми вид е реално диарията. Третирането й е наложително, поради опасността от дехидратиране на организма. В някои случаи, изпражненията от тип 1 са последвани от диария, поради натрупаната в ректума вода, която не е била абсорбирана от дебелото черво, тъй като то е било претъпкано с неизхвърлени изпражнения. Това е т.нар. парадоксална диария.

Обратно

Дебелото черво и емоциите

Емоционално и енергийно съм свързан с белите дробове. Това означава, че всеки дисбаланс с тях причинява реакции и от моя страна и обратно. Ако енергията на белите дробове е недостатъчна, това ще предизвика затруднения в изхвърлянето на отпадъчния материал, т.е. констипация (запек). Това води от своя страна до затормозяване функционирането на белите дробове, което се отчита на физическо ниво с лесно запъхтяване, както и с поява на проблеми с кожата, гърлото и носа.

Знаейки вече (от статията за белите дробове), че емоцията влияеща най-силно на белите дробове е тъгата, не би трябвало да сте изненадани като ви кажа, че аз съм силно афектиран от продължителна меланхолия, тревожност, усещане на неприетост, отритнатост, обезкуражение, от нервния или емоционален стрес и напрежение, които са задържани, неизказани, неприети.

Така както физиологичната ми роля в тялото е да го освобождавам от всичко ненужно, такава е и ролята ми на емоционално ниво: да освободя човек от негативните му емоции, вярвания или илюзии, които го задържат в развитието, в разгръщането на пълния му потенциал. Проблеми с мен означават придържане към такива отрицателни програми, нежелание да се освободи от тях и непрекъснато захранване на неизказани негативни мисли и чувства.

Изживяването на емоции, било то негативни или позитивни, е чисто човешко качество, което само по себе си  не е вредно, напротив. Това, което вреди е капсулирането им, непълноценното им изживяване, идентифицирането на човек с емоциите му. Нужно е всеки да се научи да изживява чувствата си, да не се крие от тях, да бъде честен със себе си, да ги приеме и да се опита да ги „разчопли“, за да разбере кое точно причинява съответната душевна болка. В такъв случай ще разбере, че това рядко е самата ситуация, а е стаена стара болка, която не е освободена, но се показва на повърхността, карайки човек да вижда новата ситуация в съвсем различна светлина, в тази, която е била впримчена дълбоко в подсъзнанието по времето  на първоначалната емоционална травма. Достигането до коренчето на проблема води до поглеждане на ситуацията с по-реалистичен, трезв и критичен поглед, като по този начин много по-лесно се намират решения, водещи до изчистване на конфликта. Разрешаването на проблема, което може да се изяви под формата на предприемане на съответно на него действие, изказване на мнение или обикновено изясняване на чувства, е разковничето към достигане на чисто подсъзнание, лишено от стаени емоционални травми.

Това, което е най-важно да се запомни, за да ми осигурите правилно и безпрепятствено функциониране е:

Изразени, приети и освободени емоции = здраво дебело черво!

Обратно

Как да се постигне здраво и добре изглеждащо àко?

Ще започна с общи съвети и към края ще спомена конкретни мерки за двете крайности: запек и диария.

 • Часовете, в които съм най-активен са между 5 и 7 сутринта. Това означава, че в този интервал е най-лесно да се освободите от излишъците за тялото. Създайте си навик да се изхождате сутринта след ставане.
 • Чаша топла вода с щипка сол, изпита на гладно оказва изключително благоприятно въздействие върху перисталтиката ми, т.е. подпомага придвижването на изпражненията към изхода.
 • Идеалната позиция за изхождане е клекналата, тази, която са имали дедите ви, използвайки старите турски тоалетни. В града няма как да си позволите тази стойка, но можете да се доближите до нея, ако използвате столче, на което да качите краката, докато седите на тоалетната.
 • Масажирайте корема в посока на часовниковата стрелка (ако сте с диария, правете масаж в обратната посока!).
 • Движете се!
 • Оводнявайте се, но без да прекалявате. Най-добрият показател за това дали сте поели достатъчно вода е цветът на урината: ако е светла, добре, ако не, добавете още вода (сутришната урина е нормално да бъде по-тъмна).
 • Студената храна, както и такава, която се приема за студена според китайската медицина, предизвикват стрес за храносмилателната система. Затова, да се пият прясно изцедени сокове няколко пъти в седмицата е добре, но да се прекалява с ежедневни приеми постепенно отслабва и затормозява целия процес на храносмилането, включително и моята работа на чистач.
 • Не прекалявайте с ядките! Те са изключително трудносмилаеми и хабят много ресурси за преработката им. Значително бихте облекчили ситуацията, ако използвате покълнали ядки, но отново, всичко трябва да се употребява умерено!
 • Не прекалявайте и с плодовете. Един-два плода на ден не са проблем, стига да не сте със специфични проблеми, но при злоупотреба захарта, намираща се в тях постепенно отслабва панкреаса и затруднява храносмилането.
 • Слушайте си тялото! Не се подвеждайте от разни здравословни диети, тъй като няма режим, който да е подходящ за всеки един човек!
 • Нека балансът стане ваш основен закон!
 • В идеалния случай, всички храни, с изключение на плодовете, трябва да минават през поне минимална топлинна обработка.
 • Не пийте течности по време на ядене – те разреждат и отмиват отделяните стомашни сокове, необходими за правилното храносмилане.
 • Избягвайте млечни продукти!!
Обратно

Как да си помогнете в случай на запек?

Както вече сте разбрали, трябва на всяка цена да избягвате задържането на изпражнения в тялото си, тъй като натрупаните по този начин токсини водят от „елементарно“ главоболие, подутост, лош дъх до значителни проблеми като артрит, ревматизъм, високо кръвно налягане, възпаление на апендикса. Причините за констипацията могат да се крият, между други такива, в нерегулярно хранене, недостатъчно сдъвкване на храната, злоупотреба с месо, чай или кафе, или недостатъчен прием на вода или на богати на фибри храни (повтарям, че употребата на фибри в момент на сериозен запек не се препоръчва, вж. по-горе).

Ето какво можете да правите, за да задействате изхвърлянето на отпадъците от тялото:

 • Чаша топла вода + сока на 1/2 лимон + 1/2 ч.л. сол се изпива на празен стомах;
 • Чаша топла вода + 1/2 ч.л. семена от копър на прах – изпива се вечер преди лягане;
 • Правете редовни разходки след вечеря;
 • Пригответе си смес от 1 чаша нарязани фурми + 1 чаша накълцани сини сливи + 5 чаши вряща вода. Вари се до сгъстяване. Приема се по 1 с.л. няколко пъти на седмица (в тежки случаи, може и 2-3 пъти на ден). При невъзможност да се приготви тази смес, можете да накиснете сини сливи в гореща вода, в която престояват през нощта. Изпива се на гладен стомах.
 • 2 с.л. рициново масло на гладно сутринта. Внимание! Към рициновото масло прибягвайте само в крайна нужда, не привиквайте тялото към него!
 • При хроничен неповлияващ се от тези мерки запек ви препоръчвам да се обърнете към хомеопат, с чиято помощ да се разреши емоционалния проблем, който може да е причината за хроничната констипация.
Обратно

Мерки за предприемане в случай на диария

 • Джинджифилът спомага за намаляване на болките в корема, както и в случаите на хранително натравяне. Пригответе си чай от резенче джинджифил и 1 чаша вода. Ако нямате пресен такъв, можете да използвате и джинджър на прах.
 • Яжте банани!
 • Направете си оризова вода (вода, в която е врял ориз).
 • За предотвратяване на дехидратацията пийте кокосова вода, лимонена, зелен или ментов чай. Не забравяйте и обикновената чаша вода с добавена щипка сол, захар и сода бикарбонат. Пийте по малко и на често!
 • Направете си пюре от варени или печени ябълки.
 • Яжте пюре от картофи или ориз, но не добавяйте масло в него.
 • Приемайте пробиотици, за да подпомогнете възстановяването на бактериалната маса в червата.
 • Имайте винаги на разположение хомеопатичните лекарства Nux vomica и Arsenicum album. Първото е подходящо при неразположение в резултат на злоупотреба с храна. Също така е често показно в случаите на летни диарии. Второто е лекарство номер едно при хранителни отравяния. Ако тези хомеопатични препарати от първа помощ не са подходящите за случая, т.е. не забележите подобрение до 3 приема, обърнете се към хомеопат за по-индивидуализиран подход.

 

Надявам се, че статията ще ви помогне да се отнасяте с по-голямо разбиране и внимание към моята важна, но често игнорирана и пренебрегвана дейност!

С почит и с много любов:
Твоето единствено дебело черво!

 

 

Източници:

http://qigongplanet.over-blog.com/article-25156131.html
www.chinesemedicineliving.com/acupuncture/what-your-poop-is-telling-you/
https://web.archive.org/web/20110202190848im_/http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b4/Bristol_Stool_Chart.png/460px-Bristol_Stool_Chart.png
www.gutsense.org/constipation/normal_stools.html
http://vitacru.com/sept-conseils-pour-un-colon-en-sante/
https://mangerdubonmanger.com/2014/01/08/detoxification-post-temps-des-fetes/
http://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=constipation-pm-approches-complementaires
www.consciouslifestylemag.com/heal-digestive-problems-naturally/
www.lepalaissavant.fr/guide-pratique-pour-un-caca-sain/
www.livestrong.com/article/193234-what-emotions-affect-different-organs-in-the-human-body/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *