Без категорияМисъл и здраве

Здраве и автентичност

Попадна ми мисъл на Alexandro JODOROWSKY, който казва, че зад всяка болест стои или забраната да направим нещо, или пък задължението да вършим неща против волята си. С една дума, в момента, в който тръгнем срещу себе си, срещу разбиранията си, срещу желанията си, то ние сме на път да си създадем болест и на физическо ниво.

Замислих се… за себе си, за близките, за човечеството. Забелязали ли сте колко много болести и болни има по света? Диагнозите стават с все по-чудати, увъртяни и нищо неговорещи имена. Това, че умеем да диагностицираме, след което и да потушаваме симптомите прави ли ни по-здрави? Дали пък човечеството не се намира в такова болнаво състояние именно защото се е отдалечило прекалено много от същността си?

Какво всъщност означава да сме автентични или верни на себе си?

  1. Необходимо е да знаем какво реално искаме дълбоко в същината си. Нужно е да намираме време да се срещнем с Висшето си Аз, за да чуем какво има да ни каже душата. Как говори душата ли? Свие ли ти се нещо в гърдите, под лъжичката или в корема, много вероятно е това да е неин знак, че мислиш или правиш нещо против дълбокото ти вътрешно желание. Терзанията на съвестта са също израз на несъгласие от страна на душата с това, което вършиш, воден от Егото, т.е. от страховете ти. Ако започнеш да се вслушваш по-често в себе си, тези знаци ще станат по-лесно разпознаваеми. Ако си в унисон и в хармония с желанията на Висшето ти Аз, то дишането е спокойно, на сърцето ти е леко и всичко около теб изглежда интересно и красиво.

2. След като сме разбрали какво искаме в същината си, остава не по-малко трудната задача: да устоим на външния натиск на обществото, родата, приятелите, възпитанието, културата и т.н. Всички те формират у нас нещо като наше копие, което действа така, че да не бъдем отхвърлени от заобикалящия ни свят. Дълбоко в себе си всеки се стреми да бъде приет, да бъде обикнат, просто защото сам не е научил още да се обича. Тази липса на любов към себе си създава голяма вътрешна празнина, която се опитваме да запълним, стремейки се да се харесаме. Често това, обаче, става в противоречие с целите и стремежите на душата, което води до отдалечаване на копието ни за пред света от нашата реална същност. Колкото по-голямо е това разминаване, толкова по-близо сме и до сериозно заболяване.

Как да бъдем автентични?

Знаейки какво е да сме автентични, следва да разберем и как реално да бъдем такива. Нека поразсъждаваме с примери.

  1. Началникът ти казва, че еди коя си работа трябва да се свърши до края на деня. Добре, ама повече от ясно е, че това няма как да се случи, без да останеш след работа, а вечерта детето ти има важно събитие, на което искаш да присъстваш. Копието ти за пред света е готово да се подчини, тъй като се СТРАХУВА да не си загуби работата. От другата страна е ЛЮБОВТА към детето ти, с което искаш да бъдеш в този важен за него момент. Любовта трябва винаги да взема превес над Страха. Тя ще ти даде силата да откажеш, обяснявайки ситуацията и добавяйки, че на следващия ден можеш да отидеш по-рано на работа и да свършиш задачата. ВСЕКИ УВАЖАВА ХОРАТА, КОИТО ИМАТ КУРАЖА да устояват позициите си, запазвайки доброто си отношение към останалите. Няма да има негативни последствия, а началникът ще научи, че има сериозен „подчинен“, който държи на приоритетите си и с който е добре да се съобразява. Ако, случайно, шефът реши да те уволни, то със сигурност това не е било правилното място за теб и по-добро ще се намери! Във Вселената няма безработица нито недостиг! Душата ще ликува!

2. Ставаш свидетел на решение от страна на дирекцията, което е против разбиранията ти. Копието ти, което се СТРАХУВА да не бъде отритнато или осмяно иска да се свие и замълчи, приемайки безропотно това, което после ще те кара да псуваш пред другите, да нервничиш вкъщи и да си го изкарваш на тези, които реално обичаш най-много и които нямат нищо общо с проблема. Какъв е реално той? Проблемът е там, че не си изявил същността си! Не си изказал твоята истина. Да, чувам,  че казваш “Моето мнение не е важно изобщо. Решението ще бъде взето с мое или без мое участие.“ Не е така! Да изкажеш позицията си е важно за душата ти! И да, дирекцията сигурно ще подмине това, което си казал, но ти ще спиш добре. Ти ще си чист пред Съвестта си! Има и друга възможност. Представи си, че всички твои колеги са на твоето мнение, просто не са имали смелостта да се изразят. Може пък ти да дадеш кураж и на други да се изкажат и това да преобърне решението. Какъвто и да е изхода, обаче, важното е да си верен на себе си!

3. Любимата ти казва, че иска да има най-новия модел iPhone. Веднага се обажда СТРАХЪТ, който ти пошушва, че ако откажеш, тя ще те напусне. Защо имаш нужда от някой, който би те обичал, заради материални придобивки? Само защото ти не се обичаш достатъчно! Да се обичаш означава и да цениш свободното си време, както и свободната си воля. ЛЮБОВТА към теб самия би ти нашепнала, че е добре да й откажеш мило, с обич, обяснявайки й , че тази скъпа играчка би изяла от свободното време, което бихте имали заедно и което бихте могли да изкарате в разни приятни и за двама ви занимания. Ако след такова нежно изявление тя реши да се тръшне и нацупи, то тази любов твърдо не е истинска и е по-добре връзката да приключи. Е, да, Егото ще бъде засегнато, защото зад него говори СТРАХЪТ, че виждаш ли, ще останеш сам. Душата, обаче, ще ликува, защото ще е изразила себе си. В същото време тя е наясно, че “по-доброто“ е на път и просто му е трябва свободно място, за да се настани.

Още много примери могат да се дадат, но мисля, че идеята е ясна. Стоим на прага на един нов свят. Старото се разрушава и това се вижда от всеки един от нас. Разрухата е неизбежна, защото станахме твърде неавтентични, прекалено материални и много изплашени да живеем истински, изявявайки във всеки един момент Висшето си АЗ. Време е да се срещнем със същината си и да разберем накъде иска да ни отведе и за първи път да я послушаме без страх! Тя знае най-добре какво цели реално да изживее в този триизмерен свят на емоции и чувства! Следващият път, когато решиш да кажеш ДА, но усещаш, че нещо в теб не се движи с лекота, поспри и се запитай какво наистина искаш да отговориш и какво те спира да го изречеш! Така ще влезеш в контакт със същността си, ще се доближиш до нея и ще се отдалечиш от болестта!

Да бъдем СМЕЛИ, ИСТИНСКИ И ЗДРАВИ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *